Loof

View Original

Falafel

Falafel is echt een heerlijk comfort food, en het is stiekem gemakkelijker dan je verwacht. Zolang je geen kikkererwten uit een blik gebruikt en tijdens het weken en malen wat baksoda toevoegt. Lekker rechtstreeks uit de frituur je pitabrood in.

🎧 Luister naar dit recept in de Groentebroers aflevering 10: Kikkererwt

✅🍏 Veganistisch
✅🍦 Lactosevrij
✅🍞 Glutenvrij
✅🥜 Geen noten
✅🍤 Schaaldierenvrij
✅👶 Zwangerschap veilig

Allergenen: geen
Prep: 20m / Totaal: 40m (+ 12 uur weken)


Ingrediënten (4p)

  • 200 gram gedroogde kikkererwten

  • 2 (+beetje) tbsp baksoda

  • 2 bosuien

  • 25 gram peterselie (vers)

  • 25 gram koriander (vers)

  • 2 teen knoflook

  • 1 tsp komijn

  • 1 tsp zout

  • snuf gemalen peper

Stappenplan

  1. Week de kikkererwten met twee tbsp baksoda voor minstens 12 uur. Het wordt geadviseerd om ze in de koelkast te weken als dit langer doet dan zo’n 16–20 uur.

  2. Gooi alle ingrediënten in een foodprocessor; de geweekte erwten, bosuien, peterselie, koriander, knoflook, komijn, zout, peper en een een snufje baksoda. Draai dit goed door tot een fijn korrelig deeg.

  3. Laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

  4. Draai er dan kleine balletjes van en frituur die op 180℃ totdat ze mooi bruin zijn

Notities

  • Super lekker om dit in een pitabrood of flatbread te eten. Met wat groentes en een yoghurt sausje.

  • Mocht je deeg toch niet zo goed plakken kunt je altijd nog 1–2 tbsp kikkererwtenmeel toevoegen, al zou dit niet nodig hoeven zijn

  • Het is niet perse noodzakelijk om ze in de frituurpan te doen, maar wel het allerlekkerste. Je kunt ze ook in een flink laag olie in de pan bakken, of met olie gelakt in een hete oven.


Wil je mee op onze ontdekkingstocht door de wereld van groentes abonneer je dan op de Groentebroers podcast via Apple, Google of Spotify. Of kijk op radiogroentebroers.nl.