Loof

View Original

Kikkererwt Frittata

Dit recept begint met een Birmese tofu, een soort tofu gemaakt van kikkererwten. Wat me een enorm “ei” gevoel geeft 🍳. Dus heb ik geprobeerd om er een frittata, een Italiaanse boerenomelet, van te maken. Dus hou je van frittata, maar niet van ei… of hou je gewoon van kikkererwten… of vind je deze gele blokjes er gewoon vet uitzien… deze is voor jou! 🤘

Niet helemaal het recept, maar wel een mooie foto van die fel gele frittata blokjes. 😋

✅🍏 Veganistisch
✅🍦 Lactosevrij
✅🍞 Glutenvrij
✅🥜 Geen noten
✅🍤 Schaaldierenvrij
✅👶 Zwangerschap veilig

Allergenen: sesamzaad, soja
Prep: 45m / Totaal: 1h15m (excl. opstijven van de frittata min. 3 uur)


Ingrediënten (4p)

Frittata

  • 140 gr kikkererwtmeel

  • 560 gr water

  • 2 gr knoflookpoeder

  • mespunt kurkuma

  • 4 gr zout

  • 1 prei

  • 2 sjalot

  • neutrale olie

Salade

  • 4 grote tomaten

  • 150 gr boerenkool

  • 15 gr koriander

  • olijfolie

  • zout

  • 4 tbsp tahini

  • 1/2 citroen (sap van)

  • 1 tbsp ahorn siroop

  • 1 tbsp tamari

  • water

Stappenplan

Frittata

  1. Snipper de prei en de sjalot en bak die in een pan met wat olie totdat ie mooi glazig is en het meeste vocht kwijt is. Zet apart.

  2. Meng het kikkererwtmeel, water, knoflookpoeder, kurkuma en zout tot een beslag. Totdat er geen stukjes meer in zitten.

  3. Vet een afsluitbare bakvorm in. Ik gebruik een glazen bakje van 1 liter.

  4. Bak het beslag in een pan op gemiddeld vuur zodat het indikt. Je wil het niet bakken dus blijf roeren. In het begin gaat dat gemakkelijk met een garde, later is een spatel handiger. Het is klaar als het echt een dikke pasta is, richting pindakaas of aardappelstamp. Mix dan ook de prei en sjalot en doorheen.

  5. Stort de pasta in je bakvorm en probeer luchtbellen zoveel mogelijk te verwijderen. Sluit ‘m dan af en laat ‘m afkoelen in de koelkast voor minimaal 3 uur.

  6. Als de frittata helemaal afgekoeld is kun je ‘m uit de bakvorm halen en in elke gewenst vorm snijden. Warm een koekenpan op, en bak de frittata aan twee kanten mooi bruin met wat olie of boter.

Ongeveer de dikke pasta waar je naar zoekt.

Zo ziet de frittata eruit (zonder groente) als deze in de koelkast is opgestijfd.

Salade

  1. Snij de tomaten in kwarten. Leg ze op een bakplaat, schil onder, besprenkel met olijfolie en zout. Grill ze op 220℃ hete lucht totdat ze een beetje gaan kleuren. Dit kan best 30–40 minuten duren.

  2. Als je hele boerenkool hebt; rits, was en snij ‘m. Doe ‘m daarna in een grote kom met een snuf zout en een scheut olijfolie. Kneed de boerenkool lichtjes en laat even staan.

  3. Snij de koriander fijn en voeg toe aan de boerenkool.

  4. Maak je dressing door de tahini, citroensap, tamari en ahornsiroop te mengen. Voeg indien nodig een beetje water toe, je wilt dat de dressing mooi loopt.

  5. Als de tomaat en de frittata klaar zijn kun je een bord opmaken. Leg de salade onderop, giet er dressing overheen, en leg daarbovenop stukjes frittata en geroosterde tomaat.

Notities

  • Je kunt dit uiteraard nog extra smaak en kleur geven met geroosterde sesamzaadjes en blaadjes koriander.

  • Hier zit prei en sjalot is… maar je kunt natuurlijk losgaan met allerlei andere groentes… misschien kan de boerenkool ook wel in de frittata.


Wil je mee op onze ontdekkingstocht door de wereld van groentes abonneer je dan op de Groentebroers podcast via Apple, Google of Spotify. Of kijk op radiogroentebroers.nl.