Loof

View Original

Light Veggie Bouillon

De basis voor veel gerechten, en zeker soepen, komt vanuit een bouillon. Dat is eigenlijk niet meer dan vocht waarin allerlei producten rustig hun smaak hebben kunnen afgeven. Wij maken vaak onderscheid tussen een lichte en een donkere bouillon. Deze lichte is subtieler van smaak en past bij gerechten met minder uitgesproken smaak. De kracht van bouillon is de gelaagdheid van vele smaken, waardoor deze complexiteit aan een gerecht kan toevoegen.

✅🍏 Veganistisch
✅🍦 Lactosevrij
✅🍞 Glutenvrij
✅🥜 Geen noten
✅🍤 Schaaldierenvrij
✅👶 Zwangerschap veilig

Allergenen: selderij
Prep: 10m / Totaal: 1h


Ingrediënten (1,5 liter)

  • 1/4 knolselderij

  • 3 winterpenen

  • 1 ui (met schil)

  • 4 tenen knoflook

  • 1/2 venkel

  • 1 prei

  • 2 blad laurier

  • 6 shiitakes (gedroogde)

  • 2 piment korrels

  • 2 zwarte peper korrels

  • 1,7 ltr water

Stappenplan

  1. Snij alle groentes grof, en schil ze vooral niet. Evt. zand en grove troep wegwassen met water. Breng aan de kook.

  2. Laat licht koken en na 25 minuten voeg je piment en zwarte peper toe.

  3. In totaal moet het ongeveer 45 minuten licht koken, totdat alle groente hun smaak aan het water hebben gegeven.

  4. Dan zeef je de bouillon eruit, goed het vocht (en smaak) uit de groentes drukken.

  5. Evt. nu al op smaak maken met zout, maar kan ook in de toepassing gedaan worden.

Notities

  • De precieze samenstelling qua groente komt niet zo nauw. Maar over het algemeen wil je geen kolen en aardappel gebruiken.

  • Je kunt ook uit alle restjes uit je keuken; toppen van de prei, uienschillen, wortelschillen, etc, bewaren in een zak in de vriezer. En als die vol is er een lichte bouillon van trekken.

  • Dit is ook prima te bewaren in de vriezer. Kook de bouillon voor de helft in en vries het in een bakje in.


Wil je mee op onze ontdekkingstocht door de wereld van groentes abonneer je dan op de Groentebroers podcast via Apple, Google of Spotify. Of kijk op radiogroentebroers.nl.