Paarse Borsjtsj Bieten
In Polen en Oekraïne is het heel normaal om soepen van bieten te maken, en dat is precies wat we nodig hebben voor onze Paarse soep. Je proeft de andere tradities en gewoontes, en daarmee is de reis langs de kleuren ook een reis over de wereld. Bieten krijgen hun paarse kleur van betalaïne, wat een krachtigere kleurstof is dan the anthocyanen die rode kool en rode ui verven.
✅🍏 Veganistisch
✅🍦 Lactosevrij
✅🍞 Glutenvrij
✅🥜 Geen noten
✅🍤 Schaaldierenvrij
✅👶 Zwangerschap veilig
Allergenen: selderij, soja
Prep: 10m / Totaal: 50m
Ingrediënten (1,8 liter)
75 gr rode linzen
450 gr rode bieten
200 ml rode bieten sap
1 rode ui
1 blad laurier
1/4 knolselderij
2 teen knoflook
200 gr winterpeen
1 tbsp rode wijn azijn
1 liter dark veggie bouillon
1,5 tsp karwijzaad (gemalen)
4 tbsp mandarijn sap
1,5 tsp zout
olijfolie
Stappenplan
Snij en fruit de ui en knoflook. Blus af met de rode wijnazijn.
Was de bieten en de peen. Haal de boven en onderkant bij beide eraf maar schil je niet.
Kook de linzen, bieten, peen in de veggie stock en rode bieten sap met laurier. Laat het stuk knolselderij mee garen.
Als alles gaar is, vis je de knolselderij en de laurier eruit. Blend tot een mooie fijne soep.
Maak op smaak met karwij, zout, en mandarijnsap.
Notities
Traditioneel gooien ze op de borsjtsj een klodder smetana en wat dille. Smetana kun je het beste vervangen door zure room.
Bietensap is niet strikt noodzakelijk, helemaal niet als je een hele fles voor 200 ml moet kopen. Maar het geeft je net wat meer bietenvibe & kleur zonder dat de soep nog dikker wordt.
Je kunt ook sinaasappelsap gebruiken i.p.v. mandarijnsap.
Het lekkerste is om verse bieten te gebruiken, maar gegaarde bieten werken zeker ook.
Wil je mee op onze ontdekkingstocht door de wereld van groentes abonneer je dan op de Groentebroers podcast via Apple, Google of Spotify. Of kijk op radiogroentebroers.nl.