Loof

View Original

Rode Geroosterde Tomaat

De soep der soepen, van heerlijke tomaten. Doordat ze geroosterd zijn komt er een rijke en zoete smaak uit de tomaten. Je waant je gelijk in het warme Toscane. Waar je nonna al uren staat te roeren in een heerlijk geurende pan borrelende tomaten. Tomaten krijgen hun rode kleur door “lycopeen”, die we ook terug vinden in watermeloen en rode paprika.

✅🍏 Veganistisch
✅🍦 Lactosevrij
✅🍞 Glutenvrij
✅🥜 Geen noten
✅🍤 Schaaldierenvrij
✅👶 Zwangerschap veilig

Allergenen: selderij, soja
Prep: 15m / Totaal: 2h


Ingrediënten (1,5 liter)

  • 750 gr roma tomaten

  • 2 uien

  • 4 tenen knoflook

  • 1 kleine winterpeen

  • 90 gr tomatenpuree

  • 600 gr dark veggie bouillon

  • 200 ml water

  • 2 tsp zout

  • 1/2 tsp oregano

  • 1/8 tsp zwarte peper

  • olijfolie

Stappenplan

  1. Rooster de tomaten met olijfolie en wat zout op 220℃ tot lekker droog en licht bruinend. Dat kan prima één uur duren.

  2. Snipper en fruit de ui, en pel, plet en fruit de knoflook. In beide gevallen willen we geen bruining.

  3. Doe daarna de tomaten erbij en probeer alle restjes en vocht van je bakplaat mee te nemen. Voeg een winterpeen, tomatenpuree en de bouillon toe.

  4. Kook totdat de groentes allemaal gaar zijn en blend de soep dan met een staafmixer.

  5. Maak op smaak met zout, zwarte peper en oregano. Let er op dat als je bouillon geen zout bevat je hier waarschijnlijk wel wat moet toevoegen.

Notities

  • Voeg voor extra belevenis zelf lekkere toppings toe, zoals croutons, verse basilicum of een scheutje olijfolie of room. En eet het met een lekkere ciabatta.

  • Ik vind het ook heerlijk om een (halve) venkel toe te voegen, voegt een leuke complexiteit toe.

  • Soms is de soep te acidisch / zuur, dan kun je 1/4 tsp baksoda toevoegen om dat wat te neutraliseren.


Wil je mee op onze ontdekkingstocht door de wereld van groentes abonneer je dan op de Groentebroers podcast via Apple, Google of Spotify. Of kijk op radiogroentebroers.nl.