Kamille Panna Cotta

De smaak van kamille zo subtiel dat je je best moet doen om het in een gerecht tot zijn recht te laten komen. Nu kun je natuurlijk een kop kamillethee drinken, super lekker ๐Ÿ˜‹, maar vandaag gaan we een stapje verder. Daarnaast is dit eigenlijk helemaal geen Panna Cotta, want er zit geen room in en ook geen gelatine. We gaan aan de slag met kokosmelk en maizena ๐ŸŒฑ.  

Het gerecht is sinds het uitkomen van de podcast al een beetje getweaked. We geven je hier ons meest up-to-date recept, zoals we het in onze mรธde diners gebruiken. Het is geen complex recept, maar bevat wel enorm veel componenten.

๐ŸŽง Luister naar dit recept in de Groentebroers aflevering 11: Kamille

Kamille Panna Cotta

โœ…๐Ÿ Vegetarisch
โœ…๐Ÿฆ Lactosevrij
โŒ๐Ÿž Jodenkoeken krijg je niet gemakkelijk glutenvrij
โŒ๐Ÿฅœ Cashew en amandel
โœ…๐Ÿค Schaaldierenvrij
โœ…๐Ÿ‘ถ Zwangerschap veilig

Allegenen: noten, glutenbevattende granen, eieren.

Prep: 2h / Totaal: 2h


Ingrediรซnten (6 personen)

Panna Cotta

  • 400 ml kokosmelk

  • 230 ml amandelmelk

  • 40 gr maizena

  • 50 gr suiker

  • 2 tsp vanille extract

  • 15 gr kamille (gedroogd)

Witte Chocolade

  • 60 cacao boter

  • 2 tbsp kokosolie

  • 2 tbsp ahornsiroop

  • 2 tsp cashewpasta

  • 1/2 tsp vanille extract

Citroen gel

  • 2 citroenen

  • 1 gr agar agar (1%)

  • 25 gr suiker (25%)

Kamille Honing

  • 100 ml water

  • 2 gr kamille (gedroogd)

  • 100 gr honing

  • 1 gr xanthaangom (0,5%)

Confit de Poire

  • 2 peren

  • nootmuskaat

  • 300 gr suiker

  • 300 ml water


  • 4 jodenkoeken

Stappenplan

Confit de Poire

  1. Schil de peer en snij deze tot dunne schijven. Steek met een appelboor het hart en de zaden eruit.

  2. Kook de peer kort, totdat hij bijna gaar is. Haal de peer uit de pan maar bewaar het kookvocht.

  3. Maak een suikersiroop met het kookvocht. Weeg een gelijke hoeveelheid suiker en kookvocht af en voeg deze samen terug in de pan. Breng aan de kook en los de suiker volledig op.

  4. Doe de peer in een afsluitbare hittevaste container, en giet de siroop eroverheen.Laat op kamertemperatuur komen.

  5. Bewaar daarna in de koelkast.

Witte Chocolade

  1. Smelt de cacaoboter met de kokosolie.

  2. Roer de cashewpasta erdoorheen, roer de vanille en de ahornsiroop erdoorheen.

  3. Laat even afkoelen. Plaats in een mal in de vriezer. We gaan dit straks raspen, dus de vorm van de mal maakt niet zoveel uit. Gemakkelijk is om vetvrij papier te gebruiken zodat de chocola gemakkelijk loskomt.

Maizena Panna Cotta

  1. Meng de kokosmelk, amandelmelk, suiker en vanille extract in een pan. Zachtjes opwarmen en de suiker oplossen tot zoโ€™n 80-85โ„ƒ.

  2. Zet dan het vuur uit en doe de kamille erin. Laat dat 10-15 min trekken.

  3. Zeef de kamille af.

  4. Weeg de de maizena af. Meng met een beetje van het mengsel in een aparte container met de maizena en roer goed door, totdat er geen klontjes meer zijn.

  5. Warm de kamille kokosmelk weer op, en als het zo rond de 80โ„ƒ is roer je het maizena-papje erdoorheen. Blijf goed roeren, en laat het mengsel gedurende een paar minuten op heel laag vuur indikken.

  6. Laat dan een beetje afkoelen en schep in de siliconen vormpjes.

  7. Laat opstijven in de koelkast voor minimaal 2 uur, maar het liefste gewoon een hele nacht.

Kamille Honing Siroop

  1. Breng het water aan de kook en zet het vuur uit. Doe de kamille erin, laat dit 10-15 minuten trekken.

  2. Zeef de kamille eruit, en zorg dat het water niet warmer is dan 35โ„ƒ.

  3. Meng het water met de honing en laat die laatste volledig oplossen.

  4. Blend dan met 0,5% van het totaalgewicht aan xanthaangom en zet koel weg.

Citroen Gel

  1. Pers de citroenen uit. Weeg het gewicht van het sap.

  2. Voeg er 25% van het originele gewicht suiker aan toe.

  3. Verwarm en laat de suiker oplossen. Niet koken.

  4. Voeg er daarna 1% van het originele gewicht agar agar aan toe, en verwarm dat even door. 80โ„ƒ is genoeg.

  5. Giet de citroengel op een plat bord met een randje. En laat dat ook opstijven. Daar steken we straks de rondjes uit die bovenop het dessert komen.

Jodenkoekcrumble

  1. Voor easy-sakes, haal een pak Jodenkoeken bij de Appie en stamp ze in een plastic zak tot een poeder.

Bringing it all together

  1. Schep een bodem jodenkoekpoeder op een bord.

  2. Leg daarop twee gekonfijte peerschijven. Die mogen elkaar niet overlappen, want dan staat je toetje scheef. Snij evt. een stukje weg om een solide basis te maken.

  3. Rasp er wat verse nootmuskaat overheen.

  4. Haal de panna cotta voorzichtig uit zโ€™n vorm. Plaats die op de peer.

  5. Steek een rondje uit de citroengel en plaats die op de panna cotta.

  6. Giet de kamillehoning eroverheen zodat het er aan beide kanten afdruipt. Tenslotte rasp je de witte chocolade erover.

Notities

  • Ja. Ik snap eigenlijk ook wel dat dit toetje een beetje ingewikkeld is. ๐Ÿ˜ตโ€๐Ÿ’ซ Mocht je het simpeler willen maken zou ik werken met de jodenkoekcrumble, de panna cotta en de peer. Rasp er (biologische) citroenschil en supermarkt witte chocola overheen. Dat maakt het een stuk overzichtelijker ๐Ÿ‘Œ๐Ÿป.

  • Wij zijn fan van Woudhoning van De Traay, dat voegt een hele hoop smaak toe en onderscheidt zich van de gemiddelde supermarkthoning.


Wil je mee op onze ontdekkingstocht door de wereld van groentes abonneer je dan op de Groentebroers podcast via Apple, Google of Spotify. Of kijk op radiogroentebroers.nl.

Vorige
Vorige

Slasoep

Volgende
Volgende

Kikkererwt Frittata