Kookboek

Kijk. Eigenlijk is het ons grotere doel om iedereen te laten ervaren hoe leuk, lekker en gezond koken met groentes is. En zo koken we natuurlijk graag voor je. Maar we willen je vooral niet tegenhouden zelf met groentes en onze recepten aan de slag te gaan.

Zowel in de podcast, op social media of gewoon rechtstreeks uit de keuken… we delen nogal eens recepten. En in dit digitale kookboek komt het allemaal samen.

Hoofdgerechten Cas Schalkx Hoofdgerechten Cas Schalkx

Shrooma—Shoarma van Oesterzwammen

Shrooma, onze shoarma van oesterzwammen, is een heerlijke verrassende maaltijd die veel fans kent. Want met de juiste smaakmakers kun je zo een heerlijk broodje shoarma op tafel toveren. Om er een volwaardige maaltijd van te maken serveren we ‘m met een frisse venkel salade en een goede portie parelgerst.

Meer lezen
Hoofdgerechten Cas Schalkx Hoofdgerechten Cas Schalkx

Bietenbowl

Het is echt genieten met deze bietenbowl. In de basis is dat biet, appel, een graan en een notenmix. We hebben laatst een tweedaagse hike gemaakt, en toen had ik dit gerecht ook bij me. Want je kunt het erg goed voorbereiden en dan snel afmaken. En we hebben allemaal zitten smullen.

Meer lezen
Smaakmakers Cas Schalkx Smaakmakers Cas Schalkx

Ras el Hanout

Ras El Hanout — Oftewel ‘het hoofd van de winkel’, het beste wat de koopman te bieden heeft. Deze kruidenmix vindt haar oorsprong in Noord Afrika en is in geen enkel recept hetzelfde. Zoals je vaak in melanges ziet is het afhankelijk van wat er verkrijgbaar is en de voorkeur van de kok. 

Meer lezen
Hoofdgerechten Cas Schalkx Hoofdgerechten Cas Schalkx

Slasoep

De smaak van kamille zo subtiel dat je je best moet doen om het in een gerecht tot zijn recht te laten komen. Nu kun je natuurlijk een kop kamillethee drinken, super lekker 😋, maar vandaag gaan we een stapje verder. Daarnaast is dit eigenlijk helemaal geen Panna Cotta, want er zit geen room in en ook geen gelatine. We gaan aan de slag met kokosmelk en maizena 🌱.

Meer lezen
Toetjes Cas Schalkx Toetjes Cas Schalkx

Kamille Panna Cotta

De smaak van kamille zo subtiel dat je je best moet doen om het in een gerecht tot zijn recht te laten komen. Nu kun je natuurlijk een kop kamillethee drinken, super lekker 😋, maar vandaag gaan we een stapje verder. Daarnaast is dit eigenlijk helemaal geen Panna Cotta, want er zit geen room in en ook geen gelatine. We gaan aan de slag met kokosmelk en maizena 🌱.

Meer lezen
Kleine Gerechten Cas Schalkx Kleine Gerechten Cas Schalkx

Kikkererwt Frittata

Dit recept begint met een Birmese tofu, een soort tofu gemaakt van kikkererwten. Wat me een enorm “ei” gevoel geeft 🍳. Dus heb ik geprobeerd om er een frittata, een Italiaanse boerenomelet, van te maken. Dus hou je van frittata, maar niet van ei… of hou je gewoon van kikkererwten… of vind je deze gele blokjes er gewoon vet uitzien… deze is voor jou! 🤘

Meer lezen
Kleine Gerechten Cas Schalkx Kleine Gerechten Cas Schalkx

Hummus

Dit is zo simpel en zo lekker dat je nooit meer supermarkt hummus wil. Bovendien zit hummus uit de supermarkt vol met allerlei vetten die helemaal niet nodig zijn. True, een lekker scheut olijfolie over je hummus is heerlijk. Maar we hebben in de supermarkt hummus gevonden met maar 30% kikkererwten 😲. Je maakt hummus gewoon met kikkererwten uit het blik dus in minder dan een kwartier heb je je eigen hummus op tafel.

Meer lezen
Hoofdgerechten Cas Schalkx Hoofdgerechten Cas Schalkx

Falafel

Falafel is echt een heerlijk comfort food, en het is stiekem gemakkelijker dan je verwacht. Zolang je geen kikkererwten uit een blik gebruikt en tijdens het weken en malen wat baksoda toevoegt. Lekker rechtstreeks uit de frituur je pitabrood in.

Meer lezen
Regenboogsoepen Cas Schalkx Regenboogsoepen Cas Schalkx

Paarse Borsjtsj Bieten

In Polen en Oekraïne is het heel normaal om soepen van bieten te maken, en dat is precies wat we nodig hebben voor onze Paarse soep. Je proeft de andere tradities en gewoontes, en daarmee is de reis langs de kleuren ook een reis over de wereld. Bieten krijgen hun paarse kleur van betalaïne, wat een krachtigere kleurstof is dan the anthocyanen die rode kool en rode ui verven.

Meer lezen
Regenboogsoepen Cas Schalkx Regenboogsoepen Cas Schalkx

Groene Spinazie Broccoli

Spinazie en broccoli zijn hartstikke gezond, hier samen verenigd in een heerlijke diep donkergroene soep. Lekker kruidig met nootmuskaat en fenegriek. De soep krijgt, net als de snert, zijn kleur door chlorofyl. En de groentes brengen hier ook hele gezonde glucosinolaten en nitraten mee.

Meer lezen
Regenboogsoepen Cas Schalkx Regenboogsoepen Cas Schalkx

Gele Curry Bloemkoolsoep

Je waant je gelijk in India met deze fel gele soep. Heerlijk romig en kruidig. De romigheid komt van lima bonen en niet van room, dus hij is ook toegankelijk voor mensen met een lactose-intolerantie. De gele kleur komt van curcumine, wat je uitaard vindt in de kurkuma wortel. Het geeft curry’s hun typische gele kleur en je lichaam weet er ook wel raad mee.

Meer lezen
Regenboogsoepen Cas Schalkx Regenboogsoepen Cas Schalkx

Ontraditionele Erwtensoep

Ontraditioneel omdat er geen runderbouillon, ribbetjes of karbonades zijn gebruikt. Er zitten enkel erwten en groentes in. Een onmisbare soep voor de koude Nederlandse winteravonden. De spliterwten krijgen hun groene kleur van chlorofyl. Dat ken je nog van de biologieles want dat ligt aan de basis van fotosynthese.

Meer lezen
Regenboogsoepen Cas Schalkx Regenboogsoepen Cas Schalkx

Light Veggie Bouillon

De basis voor veel gerechten, en zeker soepen, komt vanuit een bouillon. Dat is eigenlijk niet meer dan vocht waarin allerlei producten rustig hun smaak hebben kunnen afgeven. Wij maken vaak onderscheid tussen een lichte en een donkere bouillon. Deze lichte is subtieler van smaak en past bij gerechten met minder uitgesproken smaak. De kracht van bouillon is de gelaagdheid van vele smaken, waardoor deze complexiteit aan een gerecht kan toevoegen.

Meer lezen
Regenboogsoepen Cas Schalkx Regenboogsoepen Cas Schalkx

Insane Dark Veggie Bouillon

De basis voor veel gerechten, en zeker soepen, komt vanuit een bouillon. Dat is eigenlijk niet meer dan vocht waarin allerlei producten rustig hun smaak hebben kunnen afgeven. Wij maken vaak onderscheid tussen een lichte en een donkere bouillon. Deze donkere versie is één grote umami bom. Dat komt door al ingrediënten met verschillende soorten glutamaten; paddestoelen, tomatenpuree, zeewier en miso. Daarnaast zorgt de karamelisatie op de groentes voor complexere en geroosterde smaken. Wij gebruiken deze bouillon als iets echt wat meer ballen nodig heeft. En het kan prima als vervanger van vleesbouillons dienen.

Meer lezen
Regenboogsoepen Cas Schalkx Regenboogsoepen Cas Schalkx

Rode Geroosterde Tomaat

De soep der soepen, van heerlijke tomaten. Doordat ze geroosterd zijn komt er een rijke en zoete smaak uit de tomaten. Je waant je gelijk in het warme Toscane. Waar je nonna al uren staat te roeren in een heerlijk geurende pan borrelende tomaten. Tomaten krijgen hun rode kleur door “lycopeen”, die we ook terug vinden in watermeloen en rode paprika.

Meer lezen
Regenboogsoepen Cas Schalkx Regenboogsoepen Cas Schalkx

Oranje Franse Pompoen

Echt typische Franse smaken, zoals ui, tijm en knoflook, sieren deze pompoensoep. Lekker gepoft en gekarameliseerd op een laag vuurtje. Pompoen is echt een herfstsmaak, wanneer deze oranje kolossen klaar op het veld liggen om geoogst te worden. Pompoenen, maar ook wortels, krijgen hun kleur van bètacaroteen. Je lichaam gebruikt bètacaroteen onder andere om Vitamine A te maken.

Meer lezen