Ontraditionele Erwtensoep
Ontraditioneel omdat er geen runderbouillon, ribbetjes of karbonades zijn gebruikt. Er zitten enkel erwten en groentes in. Een onmisbare soep voor de koude Nederlandse winteravonden. De spliterwten krijgen hun groene kleur van chlorofyl. Dat ken je nog van de biologieles want dat ligt aan de basis van fotosynthese.
✅🍏 Veganistisch
✅🍦 Lactosevrij
✅🍞 Glutenvrij
✅🥜 Geen noten
✅🍤 Schaaldierenvrij
✅👶 Zwangerschap veilig
Allergenen: selderij, mosterd
Prep: 0m / Totaal: 1h
Ingrediënten (1,5 liter)
500 gr spliterwten
3 wortels
1/2 knolselderij
1 prei
2 uien
1,2 liter dark veggie bouillon
2 blad laurier
1 kruidnagel
1 tsp zout
Stappenplan
Was de spliterwten en doe die met de bouillon in een grote plan. Breng dit alvast licht aan de kook, want die erwten hebben wel ff nodig. Roer regelmatig.
Snij ondertussen de groentes, en doe die er na ongeveer 30 minuten bij. Samen met de laurier en kruidnagel.
Laat dit rustig op laag vuur door koken. Blijf regelmatig roeren, want anders zitten de erwten straks vast aan de bodem.
Het geheel is klaar als de erwten helemaal uit elkaar gevallen zijn. Dan kun je de staafmixer er even op zetten. Meestal is het wel lekker als er nog wat grove stukken groente in zitten.
Maak op smaak met zout
Notities
Mocht je nu echt zin hebben in traditionele snert, voeg dan zelf lekker een gesneden rookworst toe. En laat die even een paar minuten meer opwarmen.
Ik doe de kruidnagel en laurier soms in een theezakje voor losse thee. Zo zijn ze gemakkelijker terug te vinden. Maar als je ze mee blend is dat ook niet echt een probleem. Zolang je maar niet een hap met een hele kruidnagel erin hebt.
Wil je mee op onze ontdekkingstocht door de wereld van groentes abonneer je dan op de Groentebroers podcast via Apple, Google of Spotify. Of kijk op radiogroentebroers.nl.