Oranje Franse Pompoen

Echt typische Franse smaken, zoals ui, tijm en knoflook, sieren deze pompoensoep. Lekker gepoft en gekarameliseerd op een laag vuurtje. Pompoen is echt een herfstsmaak, wanneer deze oranje kolossen klaar op het veld liggen om geoogst te worden. Pompoenen, maar ook wortels, krijgen hun kleur van bètacaroteen. Je lichaam gebruikt bètacaroteen onder andere om Vitamine A te maken.

✅🍏 Veganistisch
✅🍦 Lactosevrij
❌🍞 Marmite bevat gluten, maar kun je prima weglaten
✅🥜 Geen noten
✅🍤 Schaaldierenvrij
✅👶 Zwangerschap veilig

Allergenen: selderij, soja, glutenbevattende granen
Prep: 20m / Totaal: 1h45m


Ingrediënten (1 liter)

  • 1 pompoen

  • 2 uien

  • tijm

  • rozemarijn

  • 1 tsp marmite

  • 800 ml dark veggie bouillon

  • 1/2 bol knoflook

  • 6 gr gember

  • olijfolie

  • 1/2 tsp zout

Stappenplan

  1. Verwarm de oven voor op 220℃.

  2. Snij de pompoen door de midden en haal de zaden eruit. Leg ‘m met de gesneden kant naar boven op een bakplaat en besprenkel ‘m rijkelijk met olijfolie. Snij de knoflook gewoon als bol door de midden en leg deze in het uitgeholde gat van de pompoen. Schil de gember en snij deze in een paar stukken en leg ‘m ook in het gat van een pompoen. Besprekel de pompoen daarna met rozemarijn, tijm en wat zout.

  3. Rooster ‘m in de oven totdat er een mooie bruining op ontstaat. Dat kan best 30–45 minuten duren.

  4. Snipper de ui, en karameliseer deze in een flinke scheut olie. Doe dit op laag vuur en roer regelmatig, want je wil geen zwarte stukjes. Die zijn heel bitter. Dit duurt lang! Gemakkelijk 45–60 minuten.

  5. Als de pompoen klaar is, en een beetje is afgekoeld schep je ‘m voorzichtig leeg, en kieper je alles in een blender.

  6. Blend daarna met de bouillon, marmite en bruine ui tot een mooie egale mix.

  7. Even licht doorkoken en op smaak maken met zout en peper. Evt. iets verdunnen met water.

Notities

  • Voeg voor extra belevenis zelf lekkere toppings toe, zoals een scheutje room, brokjes geitenkaas, verse tijm of geroosterde pompoenpitten.

  • Voor een glutenvrije variant kun prima de marmite weglaten of vervangen door bv. miso.


Wil je mee op onze ontdekkingstocht door de wereld van groentes abonneer je dan op de Groentebroers podcast via Apple, Google of Spotify. Of kijk op radiogroentebroers.nl.

Vorige
Vorige

Rode Geroosterde Tomaat