Shrooma—Shoarma van Oesterzwammen
Shrooma, onze shoarma van oesterzwammen, is een heerlijke verrassende maaltijd die veel fans kent. Want met de juiste smaakmakers kun je zo een heerlijk broodje shoarma op tafel toveren. Om er een volwaardige maaltijd van te maken serveren we ‘m met een frisse venkel salade en een goede portie parelgerst.
Het leuke van deze "Shrooma Shoarma" is dat het de smaak heeft van een uitzonderingsgerecht, terwijl je een uitgebalanceerde gezonde maaltijd binnen krijgt. Het totale vetgehalte en verzadigd vet is zelfs heel laag is. Daardoor past het gerecht in een dieet voor mensen met een te hoog cholesterol.
Je kunt er ook voor kiezen om het zout bij de bereiding van de salade achterwege te laten. Dit is toegevoegd om het vocht uit de kool en venkel te krijgen, en geeft een hartige smaak. Maar heb je een te hoge bloeddruk dan kan je dit beter weglaten. De hoeveelheid in een maaltijd blijft een lastig punt waar de diëtist en kok elkaar niet altijd kunnen vinden 😉.
Maar heb je een normale bloeddruk, dan kun je je shoarma-fix op deze manier prima krijgen. Omdat het in een gezond volwaardig eetpatroon past van maximaal 6 gram zout per dag per persoon.
Omdat het gerecht hoog in koolhydraten is is het ook een mooi gerecht om in te zetten wanneer je veel bewogen hebt die dag. Dit kan erg helpend zijn in een goed herstel en behoud van je energie.
— Marije van Dun, Dietist bij Diëtistenpraktijk van Dun.
✅ 🍏 Plantaardig
🥜 Allegenen: soja, gluten, sulfiet, mosterd
🕑 Prep: 15m / Totaal: 45m
Ingrediënten (5p)
1 kilo oesterzwammen
100 gr paprika (1 stuks)
250 gr rode ui (2 grote uien)
40-60 gr shiro miso
20 gr sambal badjak
20-40 gr tamari
20 gr zonnebloemolie
6 tbsp shoarmakruiden
60 gr olijfolie
250 gr parelgerst
450 gr erwten (diepvries)
12 gr munt (met tak)
120 gr venkel (1 knol)
1 limoen
350 gr witte kool (1/4 kool)
1 el appelazijn
1 tsp zout
175 gr aioli
5 volkoren pita
Stappenplan
Kook de erwten in ongeveer 10 min gaar en laat ze daarna afkoelen.
Snipper de venkel en de witte kool, masseer deze met een theelepel zout. Zo komt het vocht eruit en krijg je een wat hartigere salade. Laat 15 minuten staan.
Scheur de oesterzwammen in reepjes, en dat mogen best grote stukken zijn. Snipper de ui en snij de paprika in blokjes.
Meng de tamari, miso en sambal tot een umami-mix.
Kook de parelgerst volgens de instructies op de verpakking.
Giet het vocht van de kool en venkel af, voeg de gekoelde erwten toe en maak op smaak met munt, limoensap en appelazijn.
Ondertussen bak je in een ruimte scheut olie de ui en de paprika even goed aan. Gooi dan de oesterzwammen erbij en bak al het vocht eruit. Voeg dan de umami-mix en de shoarmakruiden toe. En zorg dat de oesterzwammen doordrenkt raken van de smaak. Je mag alles echt even op een hoog vuur flink bakken. Bonuspunten als je wat bruining krijgt.
Warm dan de pita’s op, en de serveer de oesterzwammen met de gerst, de salade en een lekkere portie aioli.
Alternatieven
Het lekkerste is om de shoarmakruiden zelf te maken. Wat ik altijd doe is zoveel mogelijk hele specerijen gebruiken, die dan kort roosteren en daarna blenden/malen. Mijn recept is:
4 tbsp komijn
2 tbsp paprikapoeder
1 tbsp kaneel (ceylon)
1 tbsp fenegriek
1 tbsp gember poeder
1/2 tbsp zwarte peper
1/2 tbsp kruidnagel
Hetzelfde kun je doen met de aioli, die is prima (zelfs plantaardige) zelf te maken. Meng alle ingrediënten in een maatbeker en zet daar een staafmixer op de bodem in. Zet deze dan aan en trek ‘m langzaam naar boven. Je zult zien dat de sojamelk de vetten dan emulgeert en je een dikke lobbige saus krijgt.
55 gr sojamelk
1150 gr neutrale olie
10 gr citroensap
7 gr dijon mosterd
1,5 gr zout
1,5 teen knoflook
Je kunt naast oesterzwammen ook prima andere paddestoelen toevoegen.
Voedingswaarde (pp)
Energie 644Kcal
Totaal vet 20,1g
Verzadigd vet 2,8g
Koolhydraten 83 gram
Eiwit 21 gram
Vezels 24 gram
Zout 2,96 gram